Webwinkels

From Exterior Memory
Jump to: navigation, search

De overheid geeft advies over Winkelen op het web op de site Consuwijzer. Arnoud Engelfriet doet dat ook nog eens vanuit een juridisch perspectief.

Wet koop op afstand

De wet biedt de consument een flink aantal garanties:

Het is altijd mogelijk een product binnen 7 werkdagen te retourneren. De webwinkel moet dan alle kosten (inclusief verzendkosten) retourneren. Alleen de kosten voor terugzenden zijn voor rekening van de consument.

Een uitzondering vormt maatwerk (bestellen van producten die niet in voorraad zijn is géén maatwerk), toegangskaartjes, hotels, en bedervelijke goederen.

Het is niet mogelijk om bovenstaande rechten teniet te doen in de algemene voorwaarden.

Een fors aantal websites voldoet niet aan deze voorwaarden. De vraag is of je het dan via de rechter wil afdwingen (mocht dat nodig zijn), of liever meteen zaken doet met een bedrijf dan in elk geval aangeeft zich aan de wet te houden.

Bovenstaande Slechts een enkele site maakt onderscheid tussen verkoop aan consumenten en verkoop aan bedrijven (waarvoor bovenstaande rechten niet gelden).

Meer informatie:

Vergelijkingsites

Het kan de moeite waard zijn eerste de prijzen te vergelijken. Er zijn veel vergelijkingswebsites. De volgende zaken zijn van belang:

  • Wordt het goede produkt vergeleken? (Sommige vergelijkingssites maken er een potje van).
  • Wat is de prijs (inclusief BTW)?
  • Wat zijn de verzendkosten?
  • Is het artikel op voorraad (of is het geen bezwaar om 30 dagen te wachten)?
  • Heeft de webwinkel een keurmerk?
  • Staat het adres van de winkel op de site, en komt deze betrouwbaar over?
  • Is de manier van betalen veilig?

Keurmerken

Het is aan te bevelen alleen te kopen bij een webwinkel die is aangesloten bij een onafhankelijke geschillencommissie:

Er zijn meer keurmerken, maar dit zijn de enige twee keurmerken voor webshop die door de Nederlandse overheid getoetst heeft.

Zo is Thuiswinkel keurmerk niet getoetst, en derhalve is de betrouwbaarheid niet gegarandeerd. Achter dit keurmerk zit een bedrijf en geen stichting. De naam lijkt zo gekozen om verwarring te scheppen met bovenstaande getoetste keurmerken, wat op mij een minder betrouwbare indruk maakt. Wel zal een webshop met dit keurmerk te preferen zijn boven een website zonder enig keurmerk.